Cena Floccus
Česko dlouhodobě nemá nouzi o tvůrčí ani obětavé lidi, o pozoruhodné projekty ani odvážné pokusy a tím ani o příklady dobré praxe. Má však vleklý a zničující problém se společenským nedoceněním těchto lidí a činů, s nevyužitím následování hodných zkušeností, s váznoucí změnou překonané praxe. I proto vyhlašujeme Cenu Floccus.

Česko dlouhodobě nemá nouzi o tvůrčí ani obětavé lidi, o pozoruhodné projekty ani odvážné pokusy a tím ani o příklady dobré praxe. Má však vleklý a zničující problém se společenským nedoceněním těchto lidí a činů, s nevyužitím následování hodných zkušeností, s váznoucí změnou překonané praxe. Dobré zkušenosti zůstávají izolovanými ostrůvky, síly docházejí, nadšení vyhořívá, systém odolává a zbytečné utrpení či neprospívání trvá.

Je nezbytné, aby plody všech těch úsilí vešly ve známost, aby se jim dostalo obecné podpory i připravené půdy, v níž by ze zavátých semínek vyrostly nové květy ušlechtilé nápodoby - jako když vítr rozfouká chmýří pampelišky. Jde o jednu z nejúčinnějších cest rozvoje a kultivace naší společnosti, šíření ušlechtilosti a užitečnosti, navyšování sociálního kapitálu České republiky.

I proto jsme přišli s Cenou Floccus, kterou chceme vyzdvihnout ty organizace a jednotlivce, jež věnují svůj čas, péči a energii

• seniorům,
  • lidem s mentálním postižením,
  • prevenci a léčbě drogové závislosti.

Symbolem Ceny Floccus jsou chomáče chmýří pampelišek (Floccus znamená v latině chomáč). Jsou křehké ale odolné zároveň. Jsou nesmírně životaschopné. Jsou zdánlivě prosté, ale mají v sobě kus krásy a síly. Zralé chmýří z chomáče květu pampelišky se odvážně pouští s větrem i stovky metrů daleko a rostlina se tak snadno šíří.

Přesně to jsou vlastnosti, které se pojí k aktivitám, jež podnikají organizace a lidé na podporu spoluobčanům na okraji společnosti. Vlastnosti, které obdivujeme a oceňujeme.

Cena pro jednotlivce

Do této kategorie nominují jednotlivce organizace. O vítězi rozhoduje porota Ceny Floccus.
Cena je určena jednotlivci, který dlouhodobě působí v jedné ze strategických oblastí Nadace ČS (tj. péče o seniory, drogově závislé a mentálně postižené dospělé) a dosahuje v ní mimořádných výsledků. Svou odvahou a inovativním přístupem slouží jako vzor pro ostatní. Cena oceňuje osobní angažovanost a neotřelé a trvale udržitelné způsoby řešení.

až 3 vítězové

Cena pro organizaci

Do této kategorie může posílat nominace kdokoli, a to i organizace samotná. O vítězi rozhoduje porota Ceny Floccus.
Cena je určena neziskové organizaci, která v příkladné spolupráci s dalším subjektem (jiná nezisková organizace, instituce veřejné správy, firma nebo podnikatel) dlouhodobě a udržitelně zlepšuje život cílových skupin Nadace ČS (tj. seniorů, drogově závislých, mentálně postižených dospělých) v daném místě, a přispívá tak ke zkvalitnění života celé komunity. Cena oceňuje nové přístupy.

až 3 vítězové

Cena zaměstnanců České spořitelny

Do této kategorie postupuje devítka organizací (3 finalisti z každé kategorie), které po prvním kole hodnocení porotou Ceny Floccus získají nejvíce bodů. O vítězi rozhodují hlasováním zaměstnanci Finanční skupiny České spořitelny.

1 vítěz

Cena veřejnosti

Do této kategorie postupuje devítka organizací (3 finalisti z každé kategorie), které po prvním kole hodnocení porotou Ceny Floccus získají nejvíce bodů. O vítězi rozhoduje hlasováním veřejnost.

1 vítěz

Vítězové v roce 2016

Diakonie ČCE – Středisko v Myslibořicích

Její Středisko v Myslibořicích patří na Vysočině k významným poskytovatelům sociálních služeb. Pomáhá hlavně seniorům, osobám se zdravotním postižením nebo demencí. Podílí se na dění v obci a ve farnosti, pro klienty pořádá volnočasové i mezigenerační aktivity.

Oblastní charita Hradec Králové

Službou domácí hospicové péče reagovala na potřeby a přání umírajících a jejich blízkých setrvat co nejdéle doma. Úzce spolupracuje s fakultní nemocnicí, dalšími zdravotnickými zařízeními i dobrovolníky a dárci. Pořádá také konference a semináře.

Hospic sv. Jiří, Cheb

První mobilní hospic Karlovarského kraje umožňuje lidem umírat doma, přejí-li si to. Úzce spolupracuje s dárci, firmami, církví, nadacemi, městy, médii a dalšími podporovateli. Aktuálně organizace zakládá mobilní hospic v Plzeňském kraji.

POHODA – společnost pro normální život lidí s postižením, Praha

Od roku 1999 poskytuje v Praze a jejím okolí sociální služby pro dospělé lidi s mentálním a kombinovaným postižením a umožňuje jim přijmout odpovědnost za svůj život. Spolupracuje nejen s městskými částmi a klienty zaměstnává v sociálním podniku Kavárna Bílá vrána.

Proxima Sociale, Praha

Zaměřuje se zejména na ohroženou skupinu mladistvých, užívajících nejčastěji tabák, alkohol a marihuanu, provozuje nízkoprahový klub, pracuje v terénu i přímo v rodinách. Od svého vzniku roku 1993 úzce spolupracuje s městskou částí Praha 12 a dalšími městskými úřady.

Zvláštní cena poroty

QUIP, ČR

Ve svém projektu Black & White se zaměřuje na posilování právního postavení lidí s postižením, zejména mentálním, kteří žijí stále často v ústavech, zbaveni svéprávnosti. Spolupracuje s neziskovými organizacemi a státními institucemi napříč ČR i v zahraničí.

Mgr. Jiří Richter

Výkonný ředitel z. ú. SANANIM
„Zdánlivě je mužem v pozadí. Jeho hlavním úkolem je provozní a finanční řízení a zajištění dostatku financí pro provoz 14 základních služeb SANANIMu. Na druhé straně již 20 let vyjednává opakovaně s ministerstvy a dalšími donory podmínky podávaných projektů tak, aby byly smysluplné, nevytvářely zbytečnou administrativu a odpovídaly potřebám služeb a klientů. Při tom má inovativní nápady především v oblasti sociálního podnikání.“

Mgr. Nina Janyšková

Protidrogová koordinátorka Hl. m. Prahy
„Svými skutky osvědčuje vysokou odbornost, morální zralost a pracovitost. S neutuchající vůlí prosazuje racionální přístup dle principu evidence-based k problematice závislostí, akcentuje humanistický přístup k závislým, nestranně přistupuje ke všem realizátorům protidrogové politiky a vždy jedná s cílem zlepšení situace nejen pro osoby závislé, ale i pro ostatní Pražany, kteří se cítí zneužíváním návykových látek ohroženi.“

Mons. Josef Suchár

Duchovní správce farnosti Neratov
„Na počátku 90. let stál u zrodu Sdružení Neratov. On přesvědčil první rodiny, aby se do Neratova přestěhovaly, a na faře poskytoval a poskytuje druhou šanci lidem, kteří v normální společnosti neuspěli. Dodnes se na obnově Neratova aktivně podílí vlastní fyzickou prací i duchovním vedením. Právě díky němu má dnes Neratov 60 stálých obyvatel a místní sdružení přes 100 zaměstnanců, z toho přes 80 s postižením. Josef Suchár je i dlouholetým prezidentem Diecézní charity Hradec Králové, kde se zasazuje o pomoc potřebným.“

Vítězové v roce 2015

Sdružení Neratov, o.s.

Sdružení Neratov obnovuje vysídlenou pohraniční obec a pomáhá dětem i dospělým s postižením. Poskytuje jim zázemí, mimo jiné provozuje chráněné bydlení a dílny.

Cena zaměstnanců České spořitelny

Hospicová péče sv. Zdislavy, o.p.s.

Hospicová péče sv. Zdislavy pomáhá těžce a nevyléčitelně nemocným lidem prožít důstojným způsobem závěr života v domácím prostředí.

Fokus Praha, spolek

Posláním Fokusu Praha je podpora lidí se zkušeností s duševní nemocí spokojeně zvládat život a nalézat možnosti osobní realizace ve společnosti.

Modré dveře, o.s.

Terapeutické centrum Modré dveře pomáhá lidem s psychickými obtížemi, v krizi nebo lidem s mentálním handicapem a dále pak jejich rodinným příslušníkům.

Sdružení Neratov, o.s.

Zvláštní cena poroty

Liga lidských práv

Spolek Liga lidských práv hájí práva a svobody všech lidí. Pomáhá lidem, aby znali svá práva a aktivně je prosazovali. Prosazuje systémové změny, které zlepšují kvalitu života v České republice.

Mgr. Jan Lorman

Spolu s manželkou Blankou založil v roce 1990 občanské sdružení Život 90. Nejdříve udělali pár kulturních akcí pro seniory, rok na to začali provozovat Senior telefon, linku pro starší lidi v nesnázích. Převzali několik klubů důchodců, začali organizovat zájezdy, bazar pro seniory, pečovatelskou službu. Vybudovali Dům Portus, který se postupně stal největším komunitním centrem pro seniory v České republice. Pořádají běh Seniorská míle, provozují Divadlo U Valšů, stránky seniorum.cz a jsou pořadateli či spolupořadateli řady dalších akcí týkajících se lidí vyššího věku.

MUDr. Petr Jeřábek

MUDr. Jeřábek je provozuje zajímavý systém péče o osoby závislé na návykových látkách v naprosto zapomenutém kraji v Bílé Vodě na Jesenicku. Jedinečnost přístupu tkví v odvaze začlenit do zdravotnického systému provoz opravdových terapeutických komunit pro léčbu závislostí, ve kterých pracuje multidisciplinární tým, nejenom zdravotnický. Kombinace dobré psychiatrické péče s dobrou léčbou v komunitě zajišťuje vysokou efektivitu léčby v Bílé vodě.

PaeDr. Martina Richterová Těmínová

Zhruba před dvaceti lety se pustila do problematiky drog. Jejím přičiněním vznikly v České republice protidrogové komunity, jejichž úspěšný model dále přebírají jiní. A to muselo být hrozně těžké, Martina tomu musela věnovat nejen velkou dávku odvahy, ale také tvrdohlavosti, odhodlání a rozhodnosti.

Ambasadoři a partneři ceny

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí
Velvyslanectví Rakouské republiky v ČR