Učitelé & ředitelé EDUin

Jak se učí učitelé

Finalisté Global Teacher Prize Czech Republic se sešli na letní škole.

“Když vypráví kolega, co jemu ve třídě fungovalo a na jaké narazil obtíže, je to jiné, než si o tom přečíst v knížce. Potkávat se je to nejpřínosnější, co může učitel pro svůj rozvoj udělat,” říká Alexis Katakalidis, jeden z letošních vítězů ceny pro inspirativní učitele Global Teacher Prize CZ.

V minulých třech dnech se spolu s dalšími kolegy - finalisty již čtyř ročníků učitelské ceny - potkal ve středočeských Všeticích na letní škole. On sám na ní například svým kolegům ukázal, jak učí děti pokládat si filozofické otázky o světě kolem nich, mluvilo se ale i o tom, jak využít při výuce rozdílnost nejen v názorech nebo jak zapojit roboty do výuky koloběhu vody v přírodě.

Toto konkrétně svým kolegům názorně předvedla další z vítězek letošního ročníku, Štěpánka Baierlová, učitelka matematiky a informatiky ze základní školy v Sušici, která patří mezi průkopníky školní robotiky u nás. “Pro mě jsou taková setkání vždycky hodně zajímavá, zejména setkání s prvostupňovými učiteli, se kterými do kontaktu nepřicházím tak často, otevírají mi oči s věcmi, na které my na druhém stupni zapomínáme,” okomentovala svůj zážitek z letní školy.

Nadace České spořitelny podporuje Global Teacher Prize  již druhým rokem, letos v roli generálního partnera. Letní škola je novinkou. “Nechceme jen každoročně pogratulovat několika učitelům, chceme, aby se seznámili a propojili a zároveň aby navázali vzájemnou spolupráci. A to už se letos stalo, čtyři učitelky, každá z jiného regionu, se domluvily na společném enviromentálním projektu, při kterém bude hrát roli, že na každém místě jsou jiné klimatické podmínky,” říká koordinátorka GTP CZ Hana Matoušů. “Chcete-li potěšit dobrého učitele, propojte ho s ostatními dobrými učiteli a dejte mu čas a prostor ke sdílení. Začnou se dít neskutečné věci, vznikají nové myšlenky, inovativní postupy,” potvrzuje důležitost učitelských setkání loňská finalistka GTP CZ a zároveň předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.