Rovné šance iRozhlas.cz

,Nemají kde spát, natož kde se učit.’ Server iRozhlas přináší mapu vzdělávacích podmínek v Česku

Studijní úspěchy českých dětí výrazně souvisejí se sociálními problémy, jakými jsou exekuce či bytová nouze. Ukázala to analýza sociologů agentury PAQ Research, kteří se zaměřili na jednotlivé regiony Česka. Z interaktivní mapy, kterou připravil server iROZHLAS.cz, vyplývá, že nepříznivé vzdělávací podmínky jsou zhruba ve třetině z 206 obcí s rozšířenou působností. V řadě z nich je pak neúspěšnost vyšší, než by odpovídalo sociální situaci.

V Ústeckém či Karlovarském kraji nedosáhne na žádné střední vzdělání 15 až 20 procent dětí, v Praze a bohatších částech Středočeského kraje je naopak neúspěšnost minimální. Regiony se také liší z hlediska výsledků v mezinárodních testech PISA.

Sociologové se v unikátní analýze pokusili spojit data o vzdělávacích problémech od České školní inspekce a Agentury pro sociální začleňování: průměrný počet absencí na žáka, procento neprospívajících – propadajících žáků, odhad ukončování základní školní docházky před 9. ročníkem. Porovnali je s daty Mapy exekucí a Platformy pro sociální bydlení – konkrétně s počty rodičů v exekuci a počty dětí bytové nouzi.

Na interaktivní mapě se můžete podívat, jak se socioekonomické problémy kombinují v jednotlivých obcích. Sociologové 206 obcí s rozšířenou působností rozdělili do čtyř kategorií.
Celý článek včetně interaktivní mapy naleznete zde