Ostatní Post Bellum

Podpořili jsme vzdělávací program Samet na školách, který připomíná výročí 17. listopadu

Žáci se dozvědí o moderní historii i aktuálních problémech.

I letos si žáci základních a středních škol připomínají hodnoty svobody a demokracie v rámci projektu Samet na školách, který finančně podporuje Nadace České spořitelny. Pořádající organizace Post Bellum a spolek Díky, že můžem nabízí bohatý vzdělávací program pro školy o moderní historii i o aktuálních společenských tématech.

Školy si mohou vybrat celkem z 50 online aktivit připravených 37 organizacemi a institucemi.  Do oslav 31 let svobody se zapojilo 20 škol. Některé školy uspořádaly vlastní oslavy svobody – Sametový festival. Vzhledem k současné situaci a uzavřeným školám vše samozřejmě online.

Do programu byly zahrnuty webináře Knihovny Václava Havla nebo zážitkové workshopy Post Bellum, které pracují s výpověďmi pamětníků z portálu Paměť národa. Aktuální témata, jako jsou např. klimatické změny, představí studentům mezi jinými Institut Europeum. K dispozici jsou také vzdělávací materiály, např. on-line učebnice My jsme to nevzdali, která pomáhá s výukou moderních dějin za využití stovky archivních fotografií, dokumentů, dobových záznamů a vyprávění pamětníků. Více informací a kompletní nabídka programu je pro školy zdarma k dispozici na www.sametnaskolach.cz.

“Samet na školách navzdory pandemii nebude chybět ani letos. Distanční výuka je výzva i pro učitele a studenty. Snažili jsme se jim proto naším programem pomoci s pojetím tématu 17. listopadu v co nejkomplexnější podobě. V pestrém programu si snad každý našel své. Máme zatím velmi dobrou zpětnou vazbu ze škol i přímo od studentů. Potvrzuje se, že je interaktivní forma výuky baví,” uvádí Lucie Bílková ze spolku Díky, že můžem.