Učitelé & ředitelé EDUin

Začíná třetí ročník ceny pro inspirativní pedagogy Global Teacher Prize Czech Republic. Naše nadace je generálním partnerem.

Na začátku nového roku již tradičně odstartoval další ročník odborné ceny pro inspirativní pedagogy Global Teacher Prize Czech Republic. Své tipy na skvělé učitele může veřejnost zasílat až do 29. února. Záštitu letošnímu ročníku udělil ministr školství Robert Plaga a senátoři Jiří Růžička a Jiří Drahoš. Generálním partnerem prestižního profesního ocenění se stala Nadace České spořitelny.

"Dnes, více než kdy jindy, je potřeba ukazovat pozitivní příklady a oceňovat inspirativní učitele. Jsem rád, že Nadace České spořitelny může, v roli generálního partnera, stát u zrodu a rozvoje prestižních profesních cen," říká Ondřej Zapletal, ředitel Nadace České spořitelny.

Global Teacher Prize Czech Republic, národní varianta mezinárodního ocenění, které pořádá organizace EDUin, je odborná cena pro pedagogy působící na základních a středních školách v České republice. Sleduje kvalitu pedagogické práce, individuální přístup k žákům, vytváření a používání inovativních učebních metod a zapojení učitelů do mimoškolních aktivit a odborné komunity.

Jejím cílem je zvýšení prestiže učitelského povolání, posílení statusu učitele v České republice a podpora nastavení standardů učitelské praxe podle globálních měřítek. Oceňuje a podporuje činnost kvalitních pedagogů s důrazem na inspiraci, motivaci a sdílení příkladů dobré praxe mezi učiteli.

Na cenu může učitele nominovat kdokoli prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách ceny. Přihlášení kandidáti budou hodnoceni na základě čtyř odborných kritérií, finalisty navštíví odborná porota přímo v hodinách. Vítězové letošního ročníku budou slavnostně vyhlášeni 11. června v prostorách Senátu PČR v Praze.

Letošní spot, v němž si roli učitelky zahrála herečka Tatjan Medvecká, otevírá téma rozporuplných nároků, které česká společnost na dnešní učitele klade. Podívat se na něj můžete zde.