Učitelé & ředitelé EDUin

Známe vítěze letošní Global Teacher Prize CZ

Vloni odborná porota rozhodovala podle toho, jak finalisté učí naživo. Letos vítěz musel ukázat, že umí učit také online.

Na živo se včera v podvečer v zahradách pod Pražským hradem setkaly téměř dvě stovky hostů. Mezi osobnostmi, kteří se sešli kvůli slavnostnímu vyhlášení ceny pro inspirativní učitele Global Teacher Prize nechyběla učitelská elita z celé České republiky, včetně letošních jedenácti finalistů.

Vybrat mezi nimi toho jediného, kterému by měla patřit vítězná cena, je pro odbornou porotu každoročně těžkým úkolem. Letos ji kombinací pokory a učitelského sebevědomí i odborností nejvíce zaujal Václav Fiala, učitel biologie a chemie na Základní škole Brigádníků v Praze. Ocenila ho za důvěru ve schopnosti žáků a práci s jejich vnitřní motivací, za nadšení pro badatelský styl výuky, který se mu podařilo přenést do vzdělávání na dálku, i za uplatňování principů konstruktivistické pedagogiky.

Na 2. místě porota ocenila učitelku matematiky, informatiky a robotiky ze Základní školy Sušice Štěpánku Baierlovou, 3. místo obsadil Alexis Katakalidis z Gymnázia Jana Nerudy v Praze.

“Učení na dálku nám všem jasněji ukázalo, jak důležití jsou učitelé a jak podstatným místem je škola,” říká Ondřej Zapletal, ředitel Nadace České spořitelny, která je generálním partnerem ceny Global Teacher Prize CZ. “Jsme proto rádi, že můžeme být už druhým rokem partnery prestižního ocenění pro inspirativní pedagogy. Ta profese si takové ceny bezesporu zaslouží.”

Cenu vítězi letošní Global Teacher Prize předal ministr školství Robert Plaga spolu s Ondřejem Zapletalem, další dvě ceny předali první místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Jiří Růžička a předseda senátního výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš.

Absolutní vítěz vedle ní získal jako poděkování za účast v ceně šek na 100 tisíc korun a k tomu již tradiční “pedagogickou” jablůňku, která mu po léta bude symbolicky připomínat plody jeho práce. Po náročném závěru školního roku si také bude moct odpočinout při dvoudenním pobytu v rodinném penzionu Bohemian Cottage v čisté krajině Českého Švýcarska.

Vítězka na druhém místě si spolu s šekem na 50 000 korun odnesla nezbytnou pedagogickou jablůňku a dvoudenní pobyt v hotelu Casa Marcello v historickém centru Prahy. Vítěz na 3. místě získal šek v hodnotě 30 000 korun.

Dvěma z finalistů, Petře Antlové ze ZŠ Pardubice Studánka a Janě Chalupové Hlávkové ze ZŠ a MŠ Svatoplukova v Olomouci, předal Jiří Šmejkal Cenu Akademie Libchavy, která je udělována v rámci finálového kola Global Teacher Prize.